Team Bouzala

Ποδόσφαιρο γυναικών: όσα πρέπει να ξέρεις

WOMEN

Στην Ελλάδα, η πρώτη ατάκα που θα ακούσεις αν πεις ποδόσφαιρο γυναικών, είναι: «Ποιος ασχολείται;». Όπως, ποιος ασχολούνταν με τον Στέφανο Τσιτσιπά ή την Μαρία Σάκκαρη πριν λίγα χρόνια, ή όπως επίσης ποιος γνώριζε (ή ξέρει ακόμα) ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα 10 και τα 25 μέτρα πιστόλι, όπου η Άννα Κορακάκη έχει δύο ολυμπιακά μετάλλια.

Ευτυχώς και τότε και τώρα ασχολούνται αρκετοί. Όσοι χρειάζονται ώστε το ποδόσφαιρο γυναικών να θεωρείται φυσιολογικό σπορ. Ότι δηλαδή είναι νορμάλ ένα κορίτσι να θέλει να παίξει μπάλα, όπως τα αγόρια. Να γίνονται ομάδες κοριτσιών και κανονικά πρωταθλήματα σε όλες τις αναπτυξιακές ηλικίες. Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο γυναικών κάνει τα πρώτα του βήματα και χρειάζονται αρκετά ακόμα ώστε να ενδυναμωθεί και να προχωρήσει. Έχουν γίνει αρκετά, όχι όμως όσα είναι απαραίτητα για να λέμε ότι έχουμε κανονικό πρωτάθλημα γυναικών, με γήπεδα που δεν τραυματίζονται, με αποδυτήρια που έχει ζέστη τον χειμώνα, με επαγγελματικά συμβόλαια, ασφάλεια σε περίπτωση τραυματισμού, για να μην αναφέρω τα σωστά παπούτσια, τις προπονήσεις με βάση τον εμμηνορροϊκό κύκλο ή την περίπτωση μητρότητας και αρχίσετε να γελάτε μαζί μου…

Δείτε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία στην συνέχεια…

Στην ελληνική Womens Football League αγωνίζονται 12 ομάδες.

Η Women’s Football League διεξάγεται από τη σεζόν 1992-93, ενώ το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα από το 1989, με τον ΠΑΟΚ να έχει τους περισσότερους τίτλους, 19 τρόπαια.

Κάθε ομάδα υποχρεούται να έχει τμήμα υποδομών, το οποίο συμμετέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ17 ετών.

Η Καλομοίρα Κοντομίχη, η Προπονήτρια Νέων Ατρομήτου, είναι η μοναδική γυναίκα προπονήτρια στην Α’ κατηγορία.

Η FIFA διοργάνωσε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών το 1991, το αντίστοιχο για τους άντρες υπάρχει από το 1930.

Το 1996 το ποδόσφαιρο γυναικών συμπεριλήφθηκε στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου η χώρα μας βρίσκεται στα playoffs ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με στόχο την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2025.

Στο πρόσφατο Μουντιάλ του Κατάρ, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού επιλέχθηκαν διαιτήτριες για να σφυρίξουν αγώνες, ενώ οι γυναίκες βοηθοί ήταν μόλις τρεις από το σύνολο των 64.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών του 2023 που διεξήχθη από κοινού σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία, η FIFA διένειμε μεταξύ των 32 εθνικών ομάδων 100 εκατομμύρια ευρώ, σημαντική αύξηση συγκριτικά με τα 27 του 2019, ενώ το αντίστοιχο στο Μουντιάλ των ανδρών έναν χρόνο νωρίτερα έφτασε τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά από 48 αγώνες στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία, 1,222 εκατομμύρια θεατές βρέθηκαν στις εξέδρες, με μέσο όρο περισσότερα από 25.000 άτομα ανά στάδιο. Γεγονός που συνεπάγεται αύξηση 29% σε σύγκριση με το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας σε αυτήν την φάση της διοργάνωσης. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 είχε προσελκύσει περίπου 1,1 εκατομμύριο θεατές στα γήπεδα για ολόκληρη την διοργάνωση, που είχε λιγότερες ομάδες (24 έναντι 32) και επομένως λιγότερους αγώνες (52 έναντι 64).

Η ομάδα γυναικών της Μπαρτσελόνα προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League του 2022 επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Καμπ Νόου» με 5-2 μπροστά σε 91.553 θεατές, αριθμός που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ για αγώνα γυναικείου ποδοσφαίρου.

Τον τελικό του EURO 2022 και τον αγώνα μεταξύ Αγγλίας – Γερμανίας, όπου οι «λέαινες» κατέκτησαν τον πρώτο τίτλο τους, επικρατώντας με 2-1 στην παράταση, παρακολούθησαν 17,4 εκατομμύρια τηλεθεατές, πολλοί περισσότεροι από το προηγούμενο ρεκόρ των 11,4 εκατομμυρίων. Διαδικτυακά, προστέθηκαν σχεδόν 6 εκατομμύρια περισσότερες προβολές, κάτι που σημαίνει ότι, συνολικά, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου συντονίστηκε κάποια στιγμή στον αγώνα. Σε επίπεδο προσέλευσης φιλάθλων, το «Γουέμπλεϊ» γέμισε με 87.192 άτομα, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, σε άνδρες και γυναίκες.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο παίρνει στην Αλ Νασρ 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, η καλύτερη ποδοσφαιρίστρια αυτή τη στιγμή στον κόσμο και κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, Αϊτάνα Μπονμάτι, που αγωνίζεται στη Μπαρτσελόνα, είναι η πιο ακριβοπληρωμένη παίκτρια στην ιστορία του ποδοσφαίρου γυναικών και αμείβεται με ένα εκατομμύριο ευρώ.

Όλα αυτά τα στοιχεία και οι αριθμοί για να διαπιστώσουμε ότι το ποδόσφαιρο γυναικών αλλάζει παγκοσμίως, αλλά είναι προφανώς πολύ πίσω από το ποδόσφαιρο των ανδρών.

It’s Her Game Too

Στο πρόσφατο Athens Women’s FootBall Summit που έγινε για πέμπτη διαδοχική φορά στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν γυναίκες και άντρες που το ποδόσφαιρο γυναικών είναι η δουλειά τους. Ιδιοκτήτες ή ιδιοκτήτριες ομάδων, στελέχη marketing, επενδυτές, επιχειρηματίες, γιατροί που ανέπτυξαν την διαφορά του γυναικείου σώματος από το ανδρικό και επομένως την σημαντικότητα των διαφορετικών ρούχων και παπουτσιών…

Ο εκπρόσωπος της Βόλσμπουργκ μίλησε για την σκέψη τους να κάνουν ομάδα γυναικών από το 2002…

Ο υπεύθυνος στρατηγικής της Ισπανικής Λίγκας Γυναικών ανέπτυξε το πλάνο ώστε να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο…

Η υπεύθυνη της Lewes FC είπε ότι πολλές φορές η ομάδα γυναικών πληρώνεται καλύτερα από την ομάδα ανδρών ανάλογα με τα έσοδα που φέρνει στο κλαμπ…

Η ιδιοκτήτρια της Βικτόριας Βερολίνου είπε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες παίκτριες και προπονήτριες πρότυπα ώστε περισσότερα κορίτσια να τολμήσουν να παίξουν ποδόσφαιρο…

Ο υπεύθυνος της EBU μίλησε για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων…

Κατασκευαστές γηπέδων για τον τρόπο που το ποδόσφαιρο γυναικών μπορεί να αποτελέσει ένα κομβικό σημείο μια κοινωνίας γύρω από το οποίο μπορούν να αναπτυχθούν καταστήματα και εστιατόρια, μια ολόκληρη γειτονιά…

Το συνέδριο αναπτύχθηκε γύρω από το μότο «Women’s Football is Serious Business», δηλαδή το ποδόσφαιρο γυναικών είναι σοβαρή υπόθεση, αλλά πρώτα πρέπει να το δούμε ως ένα προϊόν, που δεν πρέπει να το θεωρούμε ένα κομμάτι του ποδοσφαίρου ανδρών, πρέπει να το «χτίσουμε», να το ενδυναμώσουμε, να επενδύσουμε στην ανάπτυξή του και όχι να το «κρεμάμε» από το ποδόσφαιρο των ανδρών, διότι πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό σπορ.

Ναι, είναι το ίδιο άθλημα, είναι ποδόσφαιρο 11 εναντίον 11, στο ίδιο ορθογώνιο γήπεδο, με διαιτητές και μπάλα, με τη μόνη διαφορά ότι παίζεται από γυναίκες.  

Αν δεν το γνωρίσεις, αν δεν ενημερωθείς, αν δεν δεις ποδοσφαιρικό αγώνα από κοντά δεν το ξέρεις, επομένως δεν μπορείς να έχεις την  άποψη ότι κανείς δεν αξίζει να ασχοληθεί.  

Δείτε περισσότερα για το θέμα στο παρακάτω βίντεο από την εκπομπή «SportsNews” της ΕΡΤnews, η οποία περιλαμβάνει ακόμα περισσότερα στοιχεία για το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα, αλλά και νέα για τον κρίσιμο αγώνα της Εθνικής γυναικών με το Βέλγιο στα playoffs του EURO 2025, όπου αν καταφέρει να προκριθεί να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη στη χώρα μας.

Η κεντρική φωτογραφία είναι το logo της παγκόσμιας καμπάνιας HER GAME TOO.