Ο πρώτος Έλληνας Παγκόσμιος Πρωταθλητής σε πήλινο στόχο, ο Μάκης Μίτας, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σκιτ στο Μπακού συζητά με την Έλενα Μπουζαλά στο σκοπευτήριο των Χανίων.
Στο Καμπάνι σε μία ακόμα από τις ατελείωτες προπονήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» ο Μάκης μιλάει για την προετοιμασία του, για τις σκέψεις που κάνει κατά τη διάρκεια των αγώνων, αλλά και για τα 25 χρόνια στην σκοποβολή.
Από μικρός, και πατέρας πια δύο παιδιών, έμαθε να είναι αθλητής. Πειθαρχημένος. Προσηλωμένος στο στόχο του. Είτε είναι αυτός δίσκος του σκιτ ή σκοπός στη ζωή του.
Όλα ξεκίνησαν από το σκοπευτήριο της Μαλακάσας, όταν ήταν 14 ετών και οι διακρίσεις δεν χωρούν πια στο σπίτι. Στην κατηγορία των εφήβων κατέκτησε ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2001 και του 2003, κατέλαβε την τέταρτη και πέμπτη θέση σε παγκόσμια κύπελλα και είναι κάτοχος τεσσάρων χρυσών μεταλλίων σε Βαλκανικούς αγώνες.
Στην κατηγορία των αντρών το 2012 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Τουσόν των ΗΠΑ με Παγκόσμιο ρεκόρ. Χρυσό μετάλλιο το 2023 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καζακστάν. Ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο στα Παγκόσμια Κύπελλα της Αγγλίας το 2010 και της Σλοβενίας το 2011. Έχει κατακτήσει ασημένια μετάλλια στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2012 και του 2014, ασημένιο στους Μεσογειακούς αγώνες του Οράν και χάλκινο στην Πεσκάρα.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι θα είναι η τρίτη συμμετοχή του μετά το Λονδίνο (2012) και το Ρίο (2016).
Στην συνέντευξή του αναφέρει και τον αείμνηστο πρώτο του προπονητή Τιμούρ Ματογιάν, τον οποίο είχε μαζί και με τον τωρινό του coach, Γιώργο Σαλαβαντάκη. Οι δυό τους σε άψογη συνεργασία στοχεύουν να φτάσουν πολύ ψηλά στο Παρίσι. Να μην αφήσουν κανένα πιάτο στον ουρανό του Σατορού, όπου θα γίνουν τα αγωνίσματα της σκοποβολής.
Δείτε την συνέντευξη και ανακαλύψτε την ηρεμία του, το πάθος με το οποίο μιλάει για την σκοποβολή ο Μάκης Μίτας, αλλά και τις θυσίες που έχει κάνει ώστε να γίνει ο πρώτος Έλληνας που κατακτά την κορυφή του κόσμου στο σκιτ.
Στο σκιτ το πιάτο έχει γύρω στα 90 χλμ αρχική ταχύτητα. Οι βολές είναι μονές ή διπλές. Τα πιάτα βγαίνουν από δύο πυργάκια και υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην ταχύτητά τους ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αν, για παράδειγμα, ο αέρας είναι πολύ ψηλός, αλλάζει η πορεία τους πάρα πολύ. Το ίδιο αν βρέχει. Η πορεία του πιάτου και επομένως η βολή του σκοπευτή εξαρτάται επίσης από το backround, τη φωτεινότητα, το φόντο, αν ο αθλητής βλέπει ουρανό ή δέντρα. Τα δεδομένα δεν είναι ποτέ τα ίδια στους αγώνες σκιτ.