Team Bouzala

Καλλιτεχνική κολύμβηση: Οι άνδρες σε ένα παραδοσιακά women only σπορ

ONE TEAM, ALL SPORTS

22 Ιουνίου 2022

Γράφει η Έλενα Μπουζαλά στο exclusive.jenny.gr

Ένα παραδοσιακά γυναικείο άθλημα αλλάζει με την συμμετοχή των ανδρών. Με την πρώτη ματιά φαίνεται σαν ένα προξενιό, σαν οι άνδρες να επέβαλαν την παρουσία τους στο νερό. Αν όμως αφήσεις τα στερεότυπα εκτός και απολαύσεις το μικτό ντουέτο, θα δεις ότι πρόκειται για έναν επιτυχημένο γάμο, μία αρμονική σχέση που χαρακτηρίζεται από χάρη, κομψότητα, ευελιξία, δύναμη και συγχρονισμό. Πρόκειται για ένα άθλημα όπου γυναικεία και ανδρικά στοιχεία μπορούν να συνυπάρξουν με επιτυχία. Αρκεί να μην βλέπεις μόνο ότι ένας άνδρας κολυμπάει σαν γυναίκα. Όπως δεν το κάνεις όταν βλέπεις έναν άνδρα χορευτή εκτός νερού. Έτσι δεν είναι;

Η καλλιτεχνική κολύμβηση (αρχικά ονομαζόταν συγχρονισμένη κολύμβηση) εντάχθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα στους Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984. Είναι, μαζί με τη ρυθμική γυμναστική, ένα από τα δύο ολυμπιακά αθλήματα μόνο για γυναίκες. Όπως όλα δείχνουν, το μικτό ντουέτο θα ενταχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2028 και πάλι στο Λος Άντζελες, στην ίδια πόλη όπου 44 χρόνια πριν μπήκε για πρώτη φορά σε ολυμπιακό πρόγραμμα.

Η πρώτη φορά των ανδρών σε διεθνές επίπεδο

Το 2015, η FINA πρόσθεσε το μικτό ντουέτο στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Καζάν της Ρωσίας. Η LEN ακολούθησε το παράδειγμά της ένα χρόνο αργότερα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο Λονδίνο. Το 2016 τα μικτά ντουέτα άρχισαν να αγωνίζονται και στα εθνικά πρωταθλήματα, ενώ σε κάποιες χώρες προστέθηκε και το σόλο των ανδρών.

Οι αθλητές της καλλιτεχνικής κολύμβησης έχουν μόνο δύο λεπτά για να δείξουν την δύναμή τους, την αντοχή τους, την ευλιγισία τους, να χορέψουν στον ρυθμό της μουσικής τους, να παραμείνουν συγχρονισμένοι με τους παρτενέρ τους και όλα αυτά με χαμόγελο. Την ίδια ώρα χρειάζεται να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια από τις γυναίκες, αφού είναι σωματικά βαρύτεροι και λιγότερο ευλίγιστοι, γεγονός που τους δυσκολεύει περισσότερο να επιπλέουν.

«Με είπαν ομοφυλόφιλο, με είπαν ανόητο, ότι η καλλιτεχνική κολύμβηση δεν είναι καν σπορ, πόσο μάλλον ανδρικό σπορ» λέει ο Giorgio Minisini, ο πρώτος Ιταλός που νίκησε στο σόλο στο χειμερινό εθνικό πρωτάθλημα το 2021, στο οποίο χρειάστηκε να ανταγωνιστεί 13 γυναίκες ώστε να πάρει το χρυσό μετάλλιο.

«Πάντα ήξερα ότι ήθελα να κολυμπάω διαφορετικά από τις γυναίκες και να δώσω κάτι καινούργιο στην καλλιτεχνική κολύμβηση» λέει για την επιτυχία του προσθέτοντας ότι το μετάλλιο αυτό ήταν το πιο σημαντικό στην καριέρα του.

Aleksandr Maltsev, ένας Ρώσος πρωτοπόρος της καλλιτεχνικής κολύμβησης

O Aleksandr Maltsev, ήταν ο πρώτος έφηβος, και μετά ο πρώτος άνδρας καλλιτεχνικός κολυμβητής της Ρωσίας για πολλά χρόνια. «Έχω αντιμετωπίσει παρεξηγήσεις και πολλές αρνητικές αντιδράσεις, αλλά ήμουν σίγουρος ότι αυτοί οι άνθρωποι έκαναν λάθος, κι όχι εγώ. Στην αρχή ήθελα απλά να δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Μετά ήθελα να βελτιωθώ. Πίστευα ότι κάτι θα άλλαζε. Όπως και συνέβη» λέει ο τέσσερις φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής.

«Το στερεότυπο ότι η καλλιτεχνική κολύμβηση είναι γυναικείο άθλημα έχει καταργηθεί. Η στάση απέναντι στους άνδρες στην πισίνα έχει αλλάξει πολύ από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015. Έγινε η νύχτα μέρα».

Bill May, ο Θεός της καλλιτεχνικής κολύμβησης

Κατά τη διάρκεια της 30χρονης καριέρας του, χωρίς να έχει αγωνιστεί ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο επίμονος και χαρισματικός Αμερικανός Bill May έχει τραβήξει την προσοχή. Ξεκίνησε να κολυμπά στη Νέα Υόρκη το 1989 και έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής το 2015, τότε που επιτράπηκε στους άνδρες να αγωνιστούν, κι ενώ ο ίδιος είχε «συνταξιοδοτηθεί» και εργαζόταν στο Cirque du Soleil.

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ το άθλημά μου να μεγαλώνει, την ίδια ώρα που το ίδιο βάζει όρια στον εαυτό του. Χρειαζόταν κάτι διαφορετικό. Τα μικτά ντουέτα είναι η εξέλιξη του αθλήματός μας» λέει ο May που πιστεύει ότι η σταθερή παρουσία στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις είναι το κλειδί για να αποδειχθεί στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι οι άνδρες αξίζουν να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πανδημία σταμάτησε τις προσπάθειές του αλλά ο Bill May δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Δίδασκε διαδικτυακά, ενημερωνόταν για τις εξελίξεις συνομιλώντας με φίλους του αθλητές και προπονητές από όλο τον κόσμο και ξεκίνησε μια online καμπάνια με το #InclusionofMixedDuets θέλοντας να δείξει ότι μπορεί να έγινε ένα βήμα πίσω λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, αλλά παραμένουν συνεπείς στον αγώνα τους για την ένταξη των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Μιλάγαμε για την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε ώστε να μην κρύβουμε τους άνδρες από την καλλιτεχνική κολύμβηση ή τα προβλήματα που μπορεί η παρουσία τους να φέρει. Οι προπονητές άρχισαν να ζητούν από τους άνδρες περισσότερα, όσα και από τις γυναίκες αθλήτριες και ταυτόχρονα έπρεπε να ενθαρρύνουμε όσους έχαναν το κουράγιο τους να προσπαθούν».

Ο May ξεκίνησε την καλλιτεχνική κολύμβηση σε ηλικία 10 ετών στη Νέα Υόρκη, ενώ έβλεπε την προπόνηση της αδερφής του. Στα 16 του, μετακόμισε στην Καλιφόρνια για να ενταχθεί στους Santa Clara Aquamaids, όπου έμεινε για εννέα χρόνια. Προφανώς κι εκείνη την εποχή δεν ήταν εύκολο να διαγωνιστείς διεθνώς και οι άνδρες ήταν κάτι περισσότερο από σπάνιο είδος στην καλλιτεχνική κολύμβηση.

Ο προπονητής του όμως, Chris Carver, συνειδητοποίησε ότι δεν είχαν πολλά να χάσουν και προπονούσε τον May με την Kristina Lum-Underwood, οι οποίοι τελικά έγιναν το πρώτο μικτό ντουέτο που συμμετείχε σε μεγάλο διεθνή διαγωνισμό, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στους Αγώνες Καλής Θέλησης το 1998.

Επειδή ο Μέι είναι άντρας, του απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στους Παναμερικανικούς Αγώνες το 1999. Συνέχισε την κολύμβηση σε μικρότερες διεθνείς διοργανώσεις, ενώ έπαιξε εξέχοντα ρόλο στον αγώνα για την ισότητα των φύλων. Το 2004 του απαγορεύτηκε η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας λόγω του φύλου του.

Ποτέ μην λες ποτέ

Αποσύρθηκε από την ελίτ την ίδια χρονιά για να συμμετάσχει στο show του Cirque du Soleil στο Λας Βέγκας. Περίπου 10 χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του, έλαβε ένα αναπάντεχο email: τα μικτά ντουέτα θα περιλαμβάνονταν για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015. Ήξερε ότι έπρεπε να είναι εκεί…

Έγινε ο πρώτος άνδρας Παγκόσμιος Πρωταθλητής καλλιτεχνικής κολύμβησης στο τεχνικό πρόγραμμα. Μαζί με την Kristina Lum-Underwood, που επέστρεψε επίσης για να συμμετάσχει μαζί του στο ελεύθερο πρόγραμμα, φόρεσαν και το ασημένιο μετάλλιο. Στη Βουδαπέστη το 2017, ο Μέι κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019, έφθασε μέχρι δύο τέταρτες θέσεις. Αν και απογοητευμένος που έχασε ένα μετάλλιο για πρώτη φορά, είχε ακόμα την ασυνήθιστη ικανότητα να εστιάζει στη μεγάλη εικόνα, όπως πάντα. «Αν περπατήσετε στο σπίτι με ένα μετάλλιο, αισθάνεστε υπέροχα. Αν περπατήσετε στο σπίτι χωρίς ένα μετάλλιο, δεν αισθάνεστε τόσο όμορφα, αλλά σε πέντε χρόνια θα ξέρετε ότι βοήθησατε να αναπτυχθεί αυτό το άθλημα».

Πηγή