2 Ιανουαρίου 2023
Μια γυναίκα σε διοικητικό πόστο μιας ομάδας, ή και στη θέση της προέδρου, ίσως, να αποτελούσε σπάνιο φαινόμενο. Η Έλενα Μπουζαλά μιλά στην αθλητική ιστοσελίδα SDNA για το νέο κεφάλαιο στην καριέρα της, ως πρόεδρος της Ηφαιστίας.
Για χρόνια μέλος του δημοσιογραφικού τμήματος της ΕΡΤ, έχει εργαστεί σε περιοδικά, εφημερίδες, ιστοσελίδες, ραδιόφωνο, ενώ παρουσίασε και την ιστορική εκπομπή «Αθλητική Κυριακή». Πρόσφατα τής έγινε η πρόταση για να ενταχθεί στην Ηφαιστία και τα μέλη του συλλόγου την ανέδειξαν ως τη νέα πρόεδρο. Με έδρα το χωριό Κοντοπούλι στη Λήμνο, ο Αθλητικός Όμιλος Ηφαιστία αποτελεί ένα ιστορικό σωματείο, όχι μόνο για την περιοχή, καθώς μετρά 89 χρόνια ζωής από την επίσημη ίδρυσή του, το 1933 και έχει συνεχή ενεργή παρουσία. Πάντα, όπως λέει η Έλενα Μπουζαλά, ζούσε στην αθλητική πλευρά της ζωής και μέσα από την εμπειρία της ήθελε να βοηθήσει την ομάδα των ανθρώπων που δουλεύουν για τον σύλλογο.
-Η ανάληψη της προεδρίας της ομάδας από εσάς είναι κάτι ενδιαφέρον, ωστόσο σπανίζει στον ελληνικό αθλητικό χώρο.
«Μήπως είναι μια καλή αρχή; Ως γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, όπως είναι το αθλητικό ρεπορτάζ, δεν θεώρησα ποτέ τίποτα ως δεδομένο. Πρέπει να δουλεύεις σκληρά, να έχεις υπομονή, να ακολουθείς αυτό που αγαπάς να κάνεις και να μην τα παρατάς στις δύσκολες στιγμές. Να ενημερώνεσαι και να ακολουθείς τις εξελίξεις στη δουλειά σου, να κρίνεις πρώτα τον εαυτό σου και μετά τους άλλους».
–Πώς ήρθε η πρόταση να μπείτε στην ομάδα, να διεκδικήσετε την προεδρία και γιατί είπατε το «ναι»; Τι σας συνδέει με το νησί;
«Από τη Λήμνο κατάγεται ο άντρας μου και πηγαίνουμε διακοπές κάθε καλοκαίρι, αλλά και μέσα στο χρόνο. Πάντα παρακολουθούσαμε αγώνες της Ηφαιστίας, είχαμε διαρκείας στον Ήφαιστο μπάσκετ, τρέχουμε στα «Ερημάκεα» που είναι από τους πιο ιστορικούς αγώνες του συλλόγου. Είπα το «ναι» διότι η πρόταση μού φάνηκε ότι είναι μια αφορμή να βοηθήσω την ομάδα των ανθρώπων που δουλεύουν για τον σύλλογο μέσα από την εμπειρία μου στον αθλητισμό. Να κάνουμε περισσότερους αγώνες, να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους του αθλητισμού που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε, να έρθουμε κοντά με τους γονείς των αθλητών μας, τους παλαίμαχους του ποδοσφαίρου. Η Ηφαιστία πάντα ήταν το κύτταρο που κράταγε ζωντανό το χωριό Κοντοπούλι που έχει έδρα, αλλά συσπείρωνε και όλο το νησί. Κι αυτό είναι κάτι πολύ δυνατό».
Πώς αισθάνεστε που τελικά αναλάβατε έναν διαφορετικό ρόλο, από τους μέχρι τώρα και θα υπηρετείτε και από μία άλλη πλευρά τον αθλητισμό;
«Σίγουρα είναι ένας διαφορετικός ρόλος από αυτόν που έχω συνηθίσει, όπως μια δημοσιογραφική κάλυψη, αλλά πάντα ζούσα στην αθλητική πλευρά της ζωής. Είτε ως αθλήτρια, μετά ως γυμνάστρια, ως δημοσιογράφος και τώρα πρόεδρος σε αθλητικό σύλλογο. Όλα μου φαίνεται ότι ταιριάζουν. Η ζωή μου, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, η δουλειά μου.
Στη χριστουγεννιάτικη γιορτή της Ηφαιστίας ήταν καλεσμένος ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Ήρθε με την οικογένειά του. Εκτός από τη χαρά και τα χαμόγελα που χάρισε σε μικρούς και μεγάλους που τον είδαν από κοντά, φωτογραφήθηκαν μαζί του και υπέγραψε αυτόγραφα, του κάναμε μια μικρή ξενάγηση, επισκέφθηκε ιστορικούς τόπους στο νησί, έφαγε σε παραδοσιακά μέρη, ήρθε στον αγώνα της Ηφαιστίας με τους Αργοναύτες στο γήπεδο και πήρε μια γερή γεύση από Λήμνο. Αυτό με έκανε πολύ χαρούμενη διότι ένιωσα ότι και η γιορτή είχε επιτυχία, αλλά και ότι ανοίξαμε την πόρτα του συλλόγου σε ανθρώπους που δεν την ήξεραν».
–Ποιοι είναι οι στόχοι σας με την Ηφαιστία και πώς θέλετε να προχωρήσετε με τα τμήματα του συλλόγου;
«Θέλω να φτιαχτεί το γυμναστήριο του γηπέδου και να μπουν διάδρομοι γύρω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο αρχικά. Να είμαστε ένας σύλλογος που δουλεύει νοικοκυρεμένα στις υποχρεώσεις του. Έχουμε 160 παιδιά στον στίβο, πάντα πάμε καλά στους αγώνες με εξαιρετικές επιδόσεις των αθλητών μας. Όσο για τις αναμενόμενες από κάθε Πρόεδρο μεταγραφές κάναμε πρόταση στον Κριστιάνο, αλλά έχει κλείσει δυστυχώς…».
-Ο κόσμος γενικά στην επαρχία «διψά» για αθλητικές δραστηριότητες και σε πιο οργανωμένο επίπεδο. Είναι κάτι που έχετε διαπιστώσει και εσείς στη Λήμνο;
«Έχεις απόλυτο δίκιο. Οι αγώνες δεν θεωρούνται καθόλου δεδομένοι στην επαρχία, όπως αντίθετα στην Αθήνα και ταυτόχρονα ο κόσμος, αλλά και οι αθλητές αξίζουν διοργανώσεις περισσότερο οργανωμένες, αλλά και συχνότερες».
-Ποιες αδυναμίες διαπιστώνετε στο κομμάτι του ερασιτεχνικού αθλητισμού και πώς η πολιτεία κατά τη γνώμη σας θα μπορούσε να βοηθήσει μικρούς συλλόγους να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο και να βοηθηθεί και ο αθλητισμός περαιτέρω στην Ελλάδα;
«Αν δίνονταν περισσότερα κίνητρα στα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους. Αν υπήρχαν περισσότεροι γυμναστές στα νησιά. Αν οι εγκαταστάσεις ήταν πιο σύγχρονες. Αν γίνονταν περισσότεροι αγώνες. Τα άκουγα πάντα στο ρεπορτάζ, τώρα ξέρω ότι κάποια από αυτά γίνονται και για κάποια πρέπει να δουλέψεις πολύ. Αυτό σκοπεύω να κάνω. Αρχικά βρίσκοντας χορηγούς για την ομάδα.
Έχουμε ετοιμάσει την παρουσίασή μας και το πλάνο μας ώστε να δείξουμε ποιοι είμαστε και τι σχέδια έχουμε για το μέλλον».
-Τέλος η δική σας ευχή, για την νέα χρονιά…
«Εύχομαι υγεία για το 2023. Μακάρι να μειωθούν οι ιοί και οι απειλές που αισθανόμαστε όλοι καθημερινά, ώστε να χαμογελάσουμε και να νιώσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια χωρίς πολέμους, ενεργειακές κρίσεις και φτώχεια. Στον ελληνικό αθλητισμό εύχομαι λιγότερη βία».