Η Πάουλα Μπαντόσα μπορεί να έκανε θόρυβο ως κορίτσι του Στέφανου Τσιτσιπά, αλλά πολύ πριν είχε σηκώσει αρκετό χώμα για να φτάσει στο Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις. Η Οξάνα Τσουσοβίτινα ετοιμάζεται στα 48 της να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, την ίδια ώρα που η πολύ νεότερή της Ιόλη Μυτιληναίου προσπαθεί να κάνει το ίδιο για την ελληνική ιππασία. Δέκα γυναίκες που το 2023 ξεχώρισαν στον αθλητισμό και έχουν ωραίες ιστορίες να μας πουν.
1. Σιμόν Μπάιλς, η πρωταθλήτρια της ενόργανης με τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία
Στην Αμβέρσα, όπου ξεκίνησε τη συλλογή των 23 παγκόσμιων τίτλων της πριν από 10 χρόνια ως 16χρονη, η Σιμόν Μπάιλς έκανε μια εκπληκτική επιστροφή στη διεθνή σκηνή με 4 μετάλλια. “Είναι σαν να βγαίνω εκεί έξω, να κάνω ξανά αυτές τις ρουτίνες, σαν μια νίκη στο βιβλίο μου”, είπε η τέσσερις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης για το πώς προσέγγισε τη συνάντηση “Δεν έχει σημασία αν θα καταλήξω στο βάθρο ή όχι”.
Η πιο πολυβραβευμένη αθλήτρια στην ιστορία αγωνιζόταν στο πρώτο της παγκόσμιο πρωτάθλημα από το 2019, μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών που επικεντρώθηκε στην ψυχική της υγεία. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο βρέθηκε αντιμέτωπη με το σύνδρομο των γυμναστών «the twisties» και αποσύρθηκε.
Ο Σιμόν Μπάιλς έχει πλέον κατακτήσει 37 μετάλλια, αριθμό – ρεκόρ, σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες, περισσότερα από οποιαδήποτε γυναίκα ή οποιονδήποτε άνδρα στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής. Στόχος της είναι να αγωνιστεί στο Παρίσι 2024.
2. Κιμ Μάλκι, η πλουσιότερη προπονήτρια γυναικείου μπάσκετ
Η Κιμ Μάλκι η προπονήτρια του Louisiana State University με το νέο της 10ετές συμβόλαιο 32 εκατομμυρίων δολαρίων είναι η πλουσιότερη προπονήτρια στο γυναικείο μπάσκετ.
Η Μάλκι έχει κερδίσει 692 αγώνες κατά τη διάρκεια της προπονητικής της καριέρας, κατέχοντας το τέταρτο καλύτερο ποσοστό νικών μεταξύ των προπονητών μπάσκετ γυναικών κολεγίων. Έχει επίσης κατακτήσει το βραβείο “Coach of the Year” τρεις φορές στην καριέρα της, βοηθώντας την να ενταχθεί στο “Hall of Fame” του μπάσκετ το 2020.
Η ετήσια αύξηση του μισθού της είναι 700 χιλιάδες δολάρια, με συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν 2028-29. Παρόλα αυτά, η Κιμ Μάλκι των τεσσάρων πρωταθλημάτων ως head coach θα αμείβεται περίπου 54 εκατομμύρια δολάρια λιγότερο από τον πιο ακριβοπληρωμένο προπονητή μπάσκετ ανδρών, τον John Calipari του Κεντάκι, ο οποίος βρίσκεται στη μέση μιας 10ετούς συμφωνίας 86 εκατομμυρίων δολαρίων με μόνο έναν εθνικό τίτλο στο όνομά του.
3. Ιόλη Μυτιληναίου, το νέο αστέρι της ελληνικής ιππασίας στην υπερπήδηση εμποδίων
Η κορυφαία Ελληνίδα αμαζόνα αυτή τη στιγμή στην Ιππασία. Έχει γεννηθεί το 1997 και είναι κόρη του Γιάννη και της Hannah Μυτιληναίου. Τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια ζει στο Βέλγιο όπου προπονείται με τα άλογά της και συμμετέχει σε διεθνείς αγώνες σε όλο τον κόσμο.
Στο παγκόσμιο ranking των αθλητών “Longines Ranking” της υπερπήδησης εμποδίων αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Νο 94, κατάταξη που δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά άλλος Έλληνας αθλητής. Το 2017 ήταν Πρωταθλήτρια Ενηλίκων. Βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024. Είναι στην 2η θέση της βαθμολογίας του Olympic Ranking Group C (προκρίνονται οι δύο πρώτοι από την βαθμολογία του γκρουπ που ανήκει η Ελλάδα).
4. Ναόμι Οσάκα, τενίστρια, η κάτοχος 4 Γκραν Σλαμ
Η τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Γκραν Σλαμ, Ναόμι Οσάκα, πρόκειται να επιστρέψει στο τένις στο Brisbane International τον Ιανουάριο ύστερα από έξι μήνες και τη γέννηση του πρώτου της παιδιού με τον Αμερικανό ράπερ Cordae. “Πάντα μου αρέσει να ξεκινώ τη σεζόν μου στο Μπρίσμπεϊν και ανυπομονώ να επιστρέψω. Το Brisbane International είναι ένα τόσο σπουδαίο τουρνουά και θα με προετοιμάσει για μια λαμπρή επιστροφή”.
Δύο από τους τέσσερις κορυφαίους στο τένις τίτλους της Οσάκα έχουν έρθει στην Αυστραλία με την πιο πρόσφατη νίκη της το 2021.Την ίδια χρονιά, στο Γαλλικό Όπεν αποκάλυψε ότι “υποφέρει από μακρές περιόδους κατάθλιψης” από τότε που κέρδισε τον πρώτο της τίτλο το 2018 και αποχώρησε από το τουρνουά.
Η Οσάκα πήρε λίγο χρόνο μακριά από το ανταγωνιστικό τένις και έκανε πολλές αποκαλύψεις σχετικά με τους αγώνες και την ψυχική υγεία. “Ο σωματικός πόνος και ο ψυχικός πόνος είναι περίπου το ίδιο για μένα. Έχουμε γιατρούς για τη σωματική υγεία, αλλά όταν μιλάμε για ψυχική υγεία δεν είναι τόσο αποδεκτό, οπότε απλώς ευαισθητοποιούμε σχετικά με αυτό”.
Η Ναόμι Οσάκα από πολύ μικρή ηλικία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα brand names στο τένις. Ως γνήσια σταρ, όταν πιέστηκε, τα παράτησε όλα και αναμένεται να επιστρέψει πιο λαμπερή από ποτέ.
5. Μισέλ Γιο, ηθοποιός και νέο μέλος της ΔΟΕ
Η Michelle Yeoh, η πρώτη Ασιάτισσα ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ, εντάχθηκε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αφού ψηφίστηκε ως μέλος σε τελετή που έγινε στη Βομβάη. Ήταν ένα από τα οκτώ νέα προτεινόμενα μέλη για να ενταχθούν στο Ολυμπιακό όργανο στη σύνοδό του στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας.
“Θυμάμαι όταν κάποιος με ρώτησε, πώς έγινες ηθοποιός”; Πάντα έλεγα: “Ποτέ δεν ονειρευόμουν να γίνω ηθοποιός, αλλά ως παιδί πάντα ονειρευόμουν να γίνω Ολυμπιονίκης”.
Η πρώην πρωταθλήτρια στο σκουός από τη Μαλαισία κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της στην ταινία “Everything Everywhere All at Once”. Ήταν το πρώτο κορίτσι του Μποντ από την Κίνα στο “Tomorrow Never Dies” του 1997 δίπλα στον Πιρς Μπρόσναν. Είναι παντρεμένη με τον Jean Todt, πρώην επικεφαλής της FIA.
6. Αϊτάνα Μπονμάτι, η νέα κάτοχος της Χρυσής Μπάλας
Η 25χρονη Αϊτάνα Μπονμάτι οδήγησε την Ισπανία στον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών 2023, αφού πρώτα βοήθησε την Μπαρτσελόνα να κατακτήσει το Champions League για δεύτερη φορά, ενώ αναδείχθηκε η καλύτερη παίκτρια και για τις δύο διοργανώσεις.
Δεν ήταν λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι η μέσος της Μπαρτσελόνα αναδείχθηκε καλύτερη παίκτρια στον κόσμο μαζί με τον Λιονέλ Μέσι σε μια δύσκολη στιγμή για το ισπανικό ποδόσφαιρο, όταν ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της χώρας, Λουίς Ρουμπιάλες, φίλησε την επιθετική Τζένι Ερμόζο κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αποσπώντας την προσοχή από το μεγαλύτερο επίτευγμά τους.
Αξιοποιώντας τη νέα τους θέση ως παγκόσμιες πρωταθλήτριες μπόρεσαν τελικά να αναγκάσουν την απομάκρυνση του, μαζί με την εξασφάλιση βελτιώσεων στο προσωπικό, τα ταξίδια και τη βοήθεια για παίκτριες με μικρά παιδιά. Μέρος της αναθεώρησης της ομοσπονδίας περιελάμβανε την αφαίρεση του όρου “γυναικεία” από την εθνική της ομάδα ποδοσφαίρου. Τόσο η ανδρική όσο και η γυναικεία ομάδα ονομάζονται πλέον επίσημα εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου της Ισπανίας.
7. Οξάνα Τσουσοβίτινα, η γυμνάστρια που έχει σπάσει όλα τα κοντέρ της ενόργανης
Η Οξάνα Τσουσοβίτινα αγωνίστηκε πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992 και κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο στη γυμναστική. Ο πρώτος της τίτλος σε μια μεγάλη διοργάνωση είχε έρθει το 1988 σε αγώνες νεανίδων στη Σοβιετική Ένωση.
Είναι η μόνη αθλήτρια που αγωνίστηκε σε οκτώ Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι μία από τις δύο μόνο γυναίκες αθλήτριες που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάτω από τρεις διαφορετικές εθνικές ομάδες: την ομάδα της Ρωσίας το 1992, την πατρίδα της το Ουζμπεκιστάν που εκπροσώπησε σε πέντε διοργανώσεις (1996, 2000, 2004, 2016, 2020• και τη Γερμανία (2008 και το 2012).
Gymnast Oksana Chusovitina has participated in every Olympic event since 1992 👏
— Nigel D'Souza (@Nigel__DSouza) August 3, 2021
The 46 years old competed for one last time at #Tokyo2020 pic.twitter.com/cM7Kr7sWkD
“Κατά τη διάρκεια των Αγώνων στο Τόκιο, ανακοίνωσα ότι θα σταματήσω τον αθλητισμό, δεν θα αγωνιζόμουν πλέον», είπε ο Τσουσοβιτίνα σε συνέντευξή της πέρυσι, “αλλά μετά τους Αγώνες, σκέφτηκα για πολύ καιρό και ακόμα πιστεύω ότι θα λυπούμουν αν δεν έφευγα όπως ήθελα”.
Η Τσουσοβιτίνα είναι 48 ετών και εξακολουθεί να αγωνίζεται για το Ουζμπεκιστάν. Στοχεύει στους Ολυμπιακούς του Παρισιού και αν τα καταφέρει, ελάχιστες από τις αντιπάλους της θα είχαν γεννηθεί όταν πήρε το πρώτο της χρυσό στη Βαρκελώνη.
Η νεότερη αθλήτρια στους φετινούς Ασιατικούς Αγώνες ήταν η 15χρονη Ανφίσα Ιβάνοβα από το Καζακστάν. Η Τσουσοβιτίνα είναι πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερη. “Μην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρά σου”, είπε.
8. Τσε Φλόρες, το πρώτο τρανς και non binary άτομο διαιτητής στο ΝΒΑ
Το Τσε Φλόρες έκανε πρόσφατα coming out ως non binary – τρανς άτομο και μετά την αποκάλυψη του, σφύριξε στον αγώνα των Σπερς με τους Ράπτορς.
Πρόκειται για διαιτητή με μακρά εμπειρία στη δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ. “Το να αναφέρονται σε εμένα με το λάθος φύλο, πάντα ήταν ένα χτύπημα. Τώρα μπορώ να προχωρήσω και να κάνω τη δουλειά μου πολύ πιο άνετα”. Το Τσε Φλόρες ξεκαθάρισε λίγο πριν από το πρώτο τζάμπολ της σεζόν στο ΝΒΑ πως δεν θέλει να προσδιορίζεται πλέον σαν γυναίκα, αλλά σαν τρανς και non binary άτομο, κάτι που δεν είχε συμβεί ξανά στα χρονικά του επαγγελματικού αθλητισμού στις ΗΠΑ.
“Δεν χρησιμοποιώ τη λίγκα για κάποιο πλεονέκτημα με οποιοδήποτε τρόπο. Απλά για να ξέρουν τα νέα παιδιά ότι μπορούμε να υπάρξουμε, μπορούμε να είμαστε επιτυχημένοι με κάθε διαφορετικό τρόπο”, εξήγησε.
Εκτός από το NBA, το Τσε Φλόρες έχει σφυρίξει επίσης στη G League, στο WNBA και στο NCAA.
9. Πάουλα Μπαντόσα, τενίστρια κι όχι μόνο το κορίτσι του Στέφανου Τσιτσιπά
Η πρώην No 2 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις Πάουλα Μπαντόσα, είναι εκτός δράσης από τότε που αποσύρθηκε από το Wimbledon 2023 και έχασε τρία μεγάλα τουρνουά αυτή τη σεζόν λόγω τραυματισμών. Η Badosa σε μια χρονιά γεμάτη από προβλήματα αποφάσισε τον Αύγουστο να κλείσει τη σεζόν της πριν από το US Open, έχοντας ήδη χάσει τόσο το Australian Open όσο και το Roland Garros.
“Όσοι με γνωρίζετε ξέρετε πόσο μου αρέσει να αγωνίζομαι και πόσο δύσκολο ήταν να πάρω αυτή την απόφαση”, έγραψε στο Instagram εκείνη την εποχή.
Η Paula, πρωταθλήτρια του Indian Wells το 2021 πέρασε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο στις εξέδρες υποστηρίζοντας τον Στέφανο Τσιτσιπά. Το ζευγάρι έχει προκαλέσει τρομερό θόρυβο.
“Όλο αυτό το ρεπό συνειδητοποιώ ότι οι αποτυχίες είναι μέρος της ζωής και είναι ένας τρόπος να μαθαίνεις και να αναπτύσσεσαι. Είναι πραγματικά δύσκολο να λείπω τόσο καιρό, αλλά ελπίζω σύντομα να είμαι αυτό το κοριτσάκι που παίζει και απολαμβάνει το τένις ξανά”.
Μια μακροχρόνια υπέρμαχος της ψυχικής υγείας, η Badosa διαβεβαίωσε τους θαυμαστές ότι θα επέστρεφε μόλις το επιτρέψει το σώμα της. “Ποτέ δεν μου έλειψε τίποτα περισσότερο από αυτό το άθλημα. Από μικρό κορίτσι δεν έχω ζήσει τόσους μήνες μακριά από αυτό”.
Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο Μανχάταν στις 15 Νοεμβρίου 1997. Οι γονείς της έχουν καταγωγή από την Ισπανία και εργάζονται και οι δύο στον χώρο της μόδας. Η Πάουλα μετακόμισε στην Βαρκελώνη με τους γονείς της όταν ήταν 7 ετών και τότε άρχισε να παίζει τένις. Ονειρεύτηκε να κάνει μεγάλη καριέρα στο τένις και τα κατάφερε.
Μιλάει Ισπανικά, Αγγλικά, Καταλανικά και λίγα Γαλλικά. Δηλώνει μεγάλη φαν του Ράφα Ναδάλ και της Μαρίας Σαράποβα. Μάλιστα σε μια συνέντευξή της στο ραδιόφωνο είχε δηλώσει πως όταν στα 13 της την χαιρέτισε ο Ναδάλ, δεν ήθελε να πλύνει το χέρι της. “Ήμουν 13-14 ετών, είχα πάει στο τουρνουά της Βαρκελώνης και μετά από τον αγώνα ήρθε στο μέρος που καθόμουν και άγγιξε το αριστερό μου χέρι. Είχα πει πως δεν θα έπλενα ποτέ αυτό το χέρι” είπε.
Η Πάουλα Μπαντόσα προπονείται σκληρά και το 2024 αναμένεται να επιστρέψει στο γήπεδο.
10. Στεφανί Φραπάρ, η πρώτη γυναίκα που σφύριξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών
Η Στεφανί Φραπάρ μπήκε στα βιβλία της ιστορίας του ποδοσφαίρου μέσω του αγώνα της Κόστα Ρίκα με την Γερμανία, αφού έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφύριξε αναμέτρηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών.
“Νομίζω ότι θα έχω στο μυαλό μου ό,τι υπάρχει γύρω μου και ο στόχος μου θα είναι ο ίδιος, δηλαδή να είμαι διαιτητής στο γήπεδο” δήλωσε για την ιστορική στιγμή.
Η 39χρονη διαιτητής ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που διεύθυνε αγώνες στη γαλλική Ligue 2 και Ligue 1, στο Champions League (Γιουβέντους-Ντινάμο Κιέβου) και στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ 2019 μεταξύ της Λίβερπουλ και της Τσέλσι.
Η Φραπάρ είναι διεθνής διαιτητής από το 2011 και έχει καθιερωθεί στην διαιτητική ελίτ, ένα άκρως ανδροκρατούμενο σπορ…
“Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, γιατί το ποδόσφαιρο είναι το ίδιο” δήλωσε.
#FIFAWWC Final referee Stephanie Frappart is ready to make history tomorrow, where she will be the first female lead official in a major men's European game.
— FIFA Women's World Cup (@FIFAWWC) August 13, 2019
"I don’t think there’s a lot of difference, because football is the same. We are not afraid about this game."#SuperCup pic.twitter.com/dgRntrrMJA
Το 2018 επιλέχθηκε από τη FIFA για να διευθύνει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου U-20 στη Γαλλία μεταξύ της Ισπανίας και της Ιαπωνίας, τον επόμενο χρόνο διαιτήτευσε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών μεταξύ της Ολλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ από το 2019 συμπεριλήφθηκε από τη γαλλική Ομοσπονδία στη λίστα των διαιτητών της Ligue 1.
Μπορεί να πέρασαν 92 χρόνια από το πρώτο Μουντιάλ στη Ουρουγουάη, αλλά τουλάχιστον η Γαλλίδα διαιτητής περίμενε μόνο 39.